Co to jest tofu i seitan? Mogłoby się wydawać, że dieta wegetarian i wegan przez brak mięsa, ryb czy tez produktów odzwięrzęcych jest nudna. Jednak jest wiele zamienników, bądź jeszcze lepszych odpowiedników danych produktów. Teraz przedstawię i opiszę dwa z nich: tofu i seitan.
Co to jest tofu i seitan? Zacznijmy od tofu. To tak zwany wegański twaróg
Jest to wegański twarożek, choć nie tylko. Można z niego także przyrządzić tofucznice, czyli odpowiednik jajecznicy, a także zastąpić mięso w większości potraw, w których ono wystepuje. Tofu przygotowywane w sposób bardzo podobny do twarogu, ponieważ powstaje w procesie koagulacji mleka sojowego.
Przygotowanie tofu z mleka sojowego
Tofu można łatwo zrobić samemu w domu, z gotowego mleka sojowego, które można kupić, wtedy wystarczy dodać odrobinę kwasku cytrynowego czy octu winnego. Odczekać kilka godzin, następnie zagotować i odczekać kilkanaście minut, potem należy przelać wszystko przez sitko i gazę, odcisnąć i przygnieść czymś, aby było zbite i nie rozpadało się. Drugim sposobem, jest przygotowanie zupełnie od początku, to wymaga już więcej czasu i pracy na przygotowanie.
Tofu w potrawach
Chcąc przygotować potrawę trzeba pamiętać, aby je najpierw przyprawić, ponieważ samo w sobie nie ma jakiegoś wyraźnego, szczególnego smaku, a następnie podsmażyć. W celu przyprawienia może się przydać czarna sól, która nadaje potrawom wyrazisty, jajeczny smak.
Wartości odżywcze
Tofu jest bogate przede wszystkim w białko, którego na 100 gram produktu posiada 11 gram, a także wapń 146mg/100g tofu, który jest ważny w diecie wegańskiej, fosfor 105mg/100g tofu. Zawiera także żelazo i witaminy z gruby B, w jego składzie nie znajdzie się cholesterol.
Seitan – wegański zamiennik mięsa
Seitan jest to wegański wysokobiałkowy zamiennik mięsa. Składa się głównie z białka, a otrzymywany jest z glutenu pszennego, dzięki wypłukiwaniu skrobie z mąki pszennej. Nadaje się do wielu dań, które przyrządzamy w domu, ale możemy go też przygotować na przykład na grilla.
Smak i przygotowanie seitana
Seitan ma bardzo neutralny smak, ponieważ wytwarzany jest z mąki i wody. Jednocześnie sprawia to, że idealnie wchłania przyprawy, sosy i wszystkie smaki. Przyprawy, które idealnie się nadadzą do przyprawienia go to między innymi kolendra, cząber, tymianek, rozmaryn, a także kmin rzymski czy sos sojowy.
Kaloryczność i wartości odżywcze seitana
Jest dość kaloryczny, ponieważ w 100 gramach posiada 370 kcal, ale jest również wysokobiałkowy, co oznacza, że w 100 gramach zawiera aż 75 gram białka. Zawiera także w sobie selen, żelazo, wapń czy fosfor. Posiada niewiele węglowodanów, ponieważ skrobia, która znajduje się w mące zostaje usunięta w procesie tworzenia. Podobnie wygląda sytuacja jeśli chodzi o tłuszcze, ponieważ na 100 gram jest ich tylko 2 gramy.
Sprawdź również internetowy magazyn dla mężczyzn MenWorld.pl.