Buddha bowl jest pożywnym posiłkiem podawanym w półmisku, bądź miseczce. Można go przyrządzić zarówno w wersji wegetariańskiej jak i wegańskiej. Jest to idealna propozycja pożywnego posiłku jako kolacja, lunchbox na zajęcia lub do pracy jako coś sycącego w przerwie między zajęciami bądź zadaniami. Pożywimy zarówno żołądek jak i głowę, dzięki cennym składnikom takim jak awokado czy orzechy. Podczas komponowania takiego posiłku należy kierować się pewnymi zasadami. Tak dobrze skomponowany posiłek pomaga dbać o zdrowie układu pokarmowego, dobry wygląd sylwetki oraz dobre samopoczucie, ze względu na dużą zawartość błonnika oraz witamin i minerałów.
Zasady komponowania i przygotowywania Buddha Bowl.
Najważniejszymi zasadami podczas komponowania Buddha Bowl jest: 25% miseczki, półmiska mają być produkty zbożowe takie jak: kuskus, komosa ryżowa, ryż, makaron lub inne kasze, kolejnym 25% zawartości powinny być produkty białkowe na przykład: tofu, czerwona fasola czy ciecierzyca, 50% powinny stanowić warzywa i wszelkiego rodzaju dodatki takie jak podprażone orzechy czy przyprawy. Uzupełniając smak, na końcu można to wszystko polać delikatnym wegańskim sosem, wegańską śmietanką, czy sokiem z cytryny.
Dlaczego Buddha Bowl warto wybrać jako posiłek w ciągu dnia?
Dużym plusem w komponowaniu takiego posiłku jest możliwość oczyszczenia lodówki z resztek, które mogłyby się zmarnować na nadają się do zjedzenia, ponieważ składniki mogą być surowe, gotowane, pieczone, w zależności od upodobań. W ten sposób można zaoszczędzić zarówno pieniądze jak i czas.
Jest to również sposób na przemycenie warzyw strączkowym, dla wegetarian i wegan, którzy za nimi nie przepadają. Buddha Bowl dostarcza większości najważniejszych witamin i minerałów. Ze względu na możliwość dodatku tłuszczy, zwiększona jest ich przyzwajalność.
Zaletą takiego posiłku jest to, że łatwo można dostosować jego zawartość do zaleceń zdrowotnych. Na przykład w przypadku insulinooporności łatwiej jest dostosować, jeżeli nie można jeść makaronu pszennego można go zastąpić komosa ryżową. Czyli bardzo łatwo można stworzyć posiłek zgodny z zaleceniami lekarskimi.
Weganie i wegetarianie bardzo polubili Buddha Bowl, ponieważ można go stworzyć w wersji wegańskiej i wegetariańskiej, zarówno utrzymując odpowiednie dostarczenie witamin i minerałów.

Jeden z przepisów warty uwagi, to Buddha Bowl z komosą ryżową
- ½ szklanka ugotowanej komosy ryżowej
- pół szklanki ciecierzycy
- ½ pomidora lub kilka sztuk pomidorków koktajlowych
- 1 dojrzałe awokado
- garść ulubionych orzechów lub ziaren: pestki dyni, słonecznika, orzeszki pinii, orzechy nerkowca
Składniki na sos:
- 3 łyżki pasty sezamowej tahini lub masła orzechowego
- 2 łyżeczki syropu klonowego
- Sok z połowy cytryny
- Papryka wędzona i sól do smaku
- Kilka łyżek wody
Wszystkie składniki należy pokroić i ułożyć. Orzechy podprażyć na suchej patelni i posypać produkty. Produkty podane na sos należy wymieszać i wszystko dokładnie polać. Można również dodać odrobinę czosnku do smaku. Konsystencje sosu należy kontrolować poprzez dodanie wody.
Smacznego!
Sprawdź również nasz inny autorski portal – internetowy magazyn dla mężczyzn MenWorld.pl.