Według wielu czekolada to najwspanialsza rzecz, jaką kiedykolwiek stworzył człowiek. Ciężko się z tym stwierdzeniem nie zgodzić, jednak weganie nie mają zbyt wielkiego wyboru, jeśli chodzi o jej wegańskie odpowiedniki. Lindt, jeden z największych producentów czekolady wprowadza do swojej oferty produkt, w którym wykorzystuje mleko owsiane, zamiast mleka zwierzęcego.
Nowe wegańskie smaki trafiają do sprzedaży
Szwajcarski producent czekolady, Lindt & Sprungli rozpoczął produkcję wegańskich tabliczek czekolady, w których produkty zwierzęce zastępuje roślinnymi. Tym samym jest to idealna opcja dla osób, które nie spożywają produktów zwierzęcych. Mleko pochodzenia zwierzęcego, w produkcji zastąpione zostało mlekiem owsianym.
Przeczytaj także: Starbucks w końcu otworzy się na wegan?
Nowe propozycje w ofercie Lindt & Sprungli to świetna informacja dla wegan. Pierwsze wegańskie czekolady producent wypuścił jeszcze w tamtym roku. Seria ta nazywała się Hello i dostępna była jedynie w Niemczech i Wielkiej Brytanii. Tabliczki czekolady występowały w kilku smakach, takich jak solony karmel, orzech i smak ciasteczkowy.
Lidnt otwiera się na inne rynki
Teraz szwajcarski producent postanowił otworzyć się na kolejne rynki. Nowa wegańska czekolada trafiła do Kanady oraz ponownie do Wielkiej Brytanii. W Kanadzie dostępne są trzy smaki – mleczny, orzechowy i solony karmel. W Wielkiej Brytanii dostępna jest z kolei orzechowa i „Smooth”.
Lindt jest jednym z wielu producentów, którzy zaczynają produkować czekolady dla wegan. Co prawda nie są one jeszcze dostępne na wszystkich rynkach, jednak prędzej czy później z pewnością się na nich pojawią. Jesteśmy ciekawi, kiedy produkty bazujące na mleku owsianym trafią do naszego kraju. Mamy nadzieję, że wkrótce się to stanie!
Źródło: VegNews