VeganStyle.pl
  • Artykuły
    • Architektura i budownictwo
    • Jedzenie
    • Kosmetyki
    • Moda
    • Środowisko
    • Styl życia
    • Technologie
    • Zdrowie
  • Grupa dyskusyjna
  • O nas
  • Kontakt z nami
VeganStyle.pl
  • Artykuły
    • Architektura i budownictwo
    • Jedzenie
    • Kosmetyki
    • Moda
    • Środowisko
    • Styl życia
    • Technologie
    • Zdrowie
  • Grupa dyskusyjna
  • O nas
  • Kontakt z nami
Facebook
Instagram
Masz ochotę na ciasto? Oto przepis na sernik jaglany!
  • Jedzenie

Masz ochotę na ciasto? Oto przepis na sernik jaglany!

  • 25 listopada 2021
  • Daniel Laskowski
Total
41
Shares
41
0
0
Spis treści Hide
  1. Ciasto niejedno ma imię
  2. Ciasto z kaszy – czy warto?
  3. Sernik jaglany

Z okazji Dnia Ciasta prezentujemy przepis na pyszny, lekki i prosty w przygotowaniu sernik jaglany. Dzień Ciasta to jeden z mocnych powodów, dla których warto polubić listopad. Obchodzone 26.11 międzynarodowe święto na pewno przypadnie do gustu wszystkim łasuchom. Wypada je celebrować kawałkiem dobrego wypieku, przy czym wcale nie musi być to ciasto tradycyjne. Osoby unikające glutenu i te na diecie wegańskiej z pewnością ucieszy wiadomość, że świetną bazą do ciast są kasze, zwłaszcza kasza jaglana.

Spis treści ukryj
1 Spis treści Hide
2 Ciasto niejedno ma imię
3 Ciasto z kaszy – czy warto?
4 Sernik jaglany
4.1 Sernik jaglany – ciasto:
4.2 Do dekoracji:
4.3 Przygotowanie:

Ciasto niejedno ma imię

Ciasto ma za sobą wielowiekową historię, ale to, co jemy dzisiaj na deser, różni się diametralnie od wypieków choćby z czasów staropolskich. Dawniej pączki były tak twarde, że mogły posłużyć do podbicia komuś oka, szarlotki pieczono m.in. z moreli, a sernik w czasach króla Sobieskiego polewano śmietaną i wódką. Trendy kulinarne stale się zmieniają, a wraz z nimi nasze potrzeby. Coraz więcej Polaków ogranicza spożycie nabiału (w ubiegłym roku niemal co 10. deklarował, że sięga po produkty mleczne rzadziej, niż jeszcze rok wcześniej[2]), wielu stosuje diety bezglutenowe, czy to z powodu celiakii, czy innych wskazań medycznych. Rodzi to potrzebę weryfikacji dotychczasowych przepisów i tak na naszych stołach pojawiają się np. serniki w nowych odsłonach – z tofu lub kaszą, których używamy zamiast twarogu.

Masz ochotę na ciasto? Oto przepis na sernik jaglany!
Masz ochotę na ciasto? Oto przepis na sernik jaglany!

Ciasto z kaszy – czy warto?

Kasze, podobnie jak mąki, są znane od tysięcy lat, zarówno w wersji wytrawnej, jak i na słodko, choć akurat kasze nie kojarzą się stricte z wypiekami. Jednak z czasem się to zmieniło: na tle innych wyróżnia się tu zwłaszcza kasza jaglana – miękka po ugotowaniu, neutralna w smaku i lekkostrawna, stała się popularną bazą bezmlecznych budyniów, koktajli, a także bezglutenowych wypieków. Kasza jaglana nie zawiera glutenu, mogą więc ją jeść osoby z nietolerancją pokarmową, ale z uwagi na wartości odżywcze sprawdzi się w diecie każdego z nas. Warto po nią sięgać dla witamin z grupy B, witaminy E (zwanej witaminą młodości), fosforu, magnezu, potasu i dobrej dla włosów krzemionki. Kasza jaglana to również właściwości przeciwgrzybicze i antywirusowe, a także cenne białko oraz węglowodany. Całym tym bogactwem możemy cieszyć się na co dzień i oczywiście w Dzień Ciasta, na który proponujemy przygotowanie pysznego jaglanego sernika! Przepis powstał w ramach kampanii „Dobre zboże wiele może”, która pokazuje, że produkty zbożowe mają moc wartości odżywczych, a do tego pysznie smakują!

Masz ochotę na ciasto? Oto przepis na sernik jaglany!
Masz ochotę na ciasto? Oto przepis na sernik jaglany!

Sernik jaglany

  • Czas przygotowania: ok. 2 h
  • Składniki na 1 okrągłą tortownicę o średnicy ok. 24 cm
  • Spód:
  • 1 szklanka płatków jaglanych
  • 0,5 szklanki migdałów
  • 1,5 szklanki daktyli
  • 3 łyżki kakao

Sernik jaglany – ciasto:

  • 1,5 szklanki kaszy jaglanej
  • 2,5 szklanki mleka (krowiego lub roślinnego)
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki śmietany 30% (lub ta sama ilość gęstej części mleka kokosowego)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżka oleju

Do dekoracji:

  • Suszone owoce
  • Orzechy włoskie
  • Karmel

Przygotowanie:

Daktyle wsypujemy do miseczki, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 30 min, by zmiękły. W tym czasie płuczemy kaszę jaglaną na sitku i gotujemy ją w mleku przez ok. 15 min na małym ogniu pod przykryciem. Następnie odstawiamy do wystygnięcia pod przykryciem.

Odcedzamy daktyle, zostawiając wodę z ich moczenia. Migdały miksujemy w blenderze z płatkami, dodajemy do nich daktyle i kakao oraz kilka łyżek wody z daktyli. Miksujemy całość do uzyskania gęstej masy, przypominającej konsystencją kruszonkę. Wykładamy papierem do pieczenia tortownicę i rozsmarowujemy na jej dnie daktylową masę. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania zasadniczej części sernika.

Ostudzoną kaszę jaglaną miksujemy na gładko z cukrem, olejem, śmietaną i wanilią. Jeśli masa jest zbyt gęsta, można dodać odrobinę mleka – ważne, by kaszę zmiksować na gładką masę, najlepiej bez grudek.

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Wyjmujemy z lodówki daktylowy spód i podpiekamy go w piekarniku przez 10 minut. Następnie na spód wykładamy jaglaną masę sernikową i ponownie wstawiamy do piekarnika na 20 do 30 minut (pieczemy aż ciasto się zarumieni).

Po wystudzeniu dekorujemy sernik jaglany ulubionymi owocami i orzechami włoskimi. Można polać go masą kajmakową, sosem karmelowym lub w wersji wegańskiej – karmelem z daktyli. Smacznego!

Masz ochotę na ciasto? Oto przepis na sernik jaglany!
Masz ochotę na ciasto? Oto przepis na sernik jaglany!

Sprawdź testy samochodów nowych, które publikuje portal MenWorld.pl, a także przekonaj się jak wygląda kiełbasa roślinna.

Total
41
Shares
Share 41
Tweet 0
Pin it 0
Related Topics
  • jaglany sernik
  • Sernik jaglany
Daniel Laskowski

Sprawdź również inne nasze wpisy
View Post
  • Jedzenie

Kiełbasa roślinna od Impossible Foods wkrótce na rynku!

  • Karol Snopek
  • 5 kwietnia 2022
Lody bezmleczne o oryginalnej bazie od Wicked Kitchen
View Post
  • Jedzenie

Lody bezmleczne o oryginalnej bazie od Wicked Kitchen

  • Karol Snopek
  • 15 marca 2022
Napój z ziemniaka wkrótce trafi do Polskich sklepów?
View Post
  • Jedzenie

Napój z ziemniaka wkrótce trafi do Polskich sklepów?

  • Karol Snopek
  • 1 marca 2022

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

VeganStyle.pl
  • Artykuły
  • Grupa dyskusyjna
  • O nas
  • Kontakt z nami
Styl życia, zero waste, ekologia, zdrowe odżywianie

Input your search keywords and press Enter.

Używamy plików cookie na naszej stronie internetowej, aby zapewnić najbardziej odpowiednie wrażenia dzięki zapamiętywaniu preferencji i powtarzaniu wizyt. Klikając „Akceptuję”, wyrażasz zgodę na użycie WSZYSTKICH plików cookie.
Nie zapisuj moich danych osobowych.
Ustawienia cookieAKCEPTUJĘ
Zarządzaj zgodą

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
Go to mobile version