Szukasz szybkiego i prostego roślinnego posiłku? Nie masz pojęcia o diecie wegetariańskiej, a Twoi goście nie spożywają pokarmów pochodzenia zwierzęcego? Te proste i pyszne wegetariańskie propozycje obiadowe są właśnie dla Ciebie! Niech zdrowa kuchnia zawita na Twoim stole. Dodam również, że zaproponowane dania przypadną do gustu nie tylko wegetarianom.

Proste i pyszne wegetariańskie propozycje obiadowe, które musisz koniecznie spróbować!
Zupa z soczewicy
Składniki:
- 1 puszka soczewicy
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 3 szklanki wody
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Cebulę i marchewkę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie warzywa podsmażyć na oleju, aż zaczną się rumienić. Dodać soczewicę, wodę, przyprawy i gotować na małym ogniu przez ok. 20 minut. Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem.

Risotto z warzywami
Składniki:
- 1 szklanka ryżu
- 1 puszka ciecierzycy
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 3 szklanki wody
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Cebulę i marchewkę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Warzywa podsmażyć na oleju, aż zaczną się rumienić. Następnie dodać ryż, ciecierzycę, wodę, przyprawy i gotować na małym ogniu przez ok. 20 minut. Risotto doprawić do smaku solą i pieprzem.

Zapiekanka z selera i ziemniaków
Składniki:
- 1 seler
- 4 ziemniaki
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Seler obrać i pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać i pokroić w plasterki. Wszystkie warzywa podsmażyć na oleju, aż zaczną się rumienić. Dodać przyprawy i wymieszać. Zapiekankę wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec przez ok. 30 minut.

Makaron z sosem pomidorowym
Składniki:
- 1 opakowanie dowolnego makaronu
- 1 puszka pomidorów
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę. Warzywa podsmażyć na oleju, aż zaczną się rumienić. Dodać pomidory, przyprawy i gotować na małym ogniu przez ok. 20 minut. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Do sosu pomidorowego dodać makaron i wymieszać. Makaron doprawić do smaku solą i pieprzem.
Odwiedź również nasz drugi portal – internetowy magazyn dla mężczyzn MenWorld.pl. Sprawdź także nasze inne artykuły z kategorii kulinaria.